Grafik Tasarım Programları


Sürekli gelişen ve değişen dünya üzerinde bilgisayar yazılımları ve teknoloji gereçleri, kullanıcılar için birbirinden farklı alternatifleri de beraberinde getirmekte ve özellikle her alanda görsellik her zaman ön plana çıkan en önemli unsur olmaya devam etmektedir. Profesyonel ve göz alıcı grafik tasarımları için farklı grafik tasarım programları uzmanlar tarafından kullanılmaktadır. Bu programlar web siteleri, reklamlar, kitaplar, dergiler, posterler, bilgisayar oyunları, ürün ambalajları, afişler, kurumsal iletişim ve kurumsal kimlik gibi çeşitli ürün ve faaliyetlerin görsel tasarımını yapmak için kullanılır. Grafik tasarımcılar, belirli bir mesajı, fikri veya konsebti görsel olarak iletmek için pazarlama ve yaratıcı departmanların diğer üyeleriyle birlikte bu programlar yardımıyla çalışırlar.



Neden En İyi Grafik Tasarım Programları Önemlidir?


Görsellik insanlar ve hizmet arasında en büyük köprü vazifesi gördüğü gibi, özellikle satış ve pazarlama alanında en büyük kavramdır. Görsel zenginlik, ürün veya hizmetin akılda kalıcı olmasını sağlayan en büyük etkendir. Bu sebeple yapılan görsel tasarım her ne kadar zengin içerik barındırır ise daha fazla insana ulaşabilecek kapasite artmaktadır. Tüm bunlar oluşurken yapılması planlanan tasarım çalışmasında en iyi grafik tasarım programları kullanılması kaçınılmazdır. Her meslek sektöründe olduğu gibi, iyi bir araç-gereç, iyi bir işin ortaya çıkmasına olanak sağlar! Bu terimden yola çıktığımızda kaliteli bir programla yapılan grafik tasarımı, baskı veya yayından sonra yapılan çalışmanın daha orijinal görüntüye sahip olmasına olanak sağlayacaktır. Sizler için dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen görsel tasarım programlarını listeliyoruz.



En Yaygın Kullanılan Grafik Tasarım Programları


Corel Draw

Corel Draw grafik tasarım programı genel olarak matbaa ve baskı işleri yapanlar için tercih edilen bir programdır. Daha çok dizgisel işlerde kullanılır. Corel Draw ile dijital baskı çalışmaları, el ilanları, tekstil tasarımları, broşür ve kartvizit gibi baskı yapılacak tasarımlar için en fazla tercih edilen programlar sıralamasında yer almaktadır. Vektör tabanlı olan bu program, profesyonel kullanıcılar için 1989 yılında aktif olarak birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle matbaa ve baskı işleri yapmayı planlayan yeni kullanıcılar için en uygun programdır. Türkiye’de baskı sektöründen en çok tercih edilen tasarım programıdır. Aylık belirli bir ücrete tabi olarak abonelik sistemi ile kullanılabilir veya ürün lisansı satın alınabilir.



Adobe Photoshop


Adobe Photoshop, Adobe Inc.'nin Windows ve macOS için geliştirip sunduğu piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. Photoshop tasarım programını bilmeyen yoktur, fotoğrafçılar, grafik tasarımcılar veya web tasarım işleri ile uğraşanlar tarafından en fazla tercih edilen Adobe firmasının grafik programıdır. Photoshop programının birçok kendine has çalışma alanları bulunmaktadır, özellikleri arasında herhangi bir mevcut resmin üzerine, farklı bir resim kullanılarak farklı bir çalışma ortaya çıkarmak mümkündür. Yine aynı şekilde resim birleştirme, özgün tasarımlar yapabilme ve en önemlisi PSD uzantısı ile çalışma kaydedilerek, ilerleyen zamanlarda tekrar çalışma üzerinde devam edilebilmektedir. Bu sebeple profesyonel grafik tasarımcıları ve tüm medya çalışanları Photoshop programını tercih etmektedir.



Adobe Illustrator



Adobe Illustrator (AI),  Adobe firmasının geliştirdiği vektörel çizim yazılımıdır. Dosya biçimleri: AI, SVG, EPS ve PDF’dir. Illustrator programı aynı Corel Draw grafik tasarım programı gibi vektörel tabanlı olmaktadır. Adobe Illustrator genel olarak baskı işleri yapan tasarımcılar için tercih edilmektedir. Medya ajansları, matbaalar, reklam tabelası yapan firmalar, tekstil firmaları ve sayamadığımız birçok sektör için vazgeçilmez tasarım programları arasında yer almaktadır. Illustrator programının diğer bir özelliği ise, bir görselin küçültüldüğünde dahi herhangi bir çözünürlük bozukluğu yaşatmamasıdır. Gelişmiş vektörel grafik çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Illustrator, artık grafik tasarım alanında tekelleşmiş bir yazılımdır. 10 sene öncesine kadar güçlü rakibi Macromedia firmasınca geliştirilmiş olan Freehand adlı program olan Illastrator, bu programın Adobe tarafından satın alınıp imha edilmesiyle tekel haline gelmiştir. Ancak Corel Draw ile tekellik büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Illustrator, Photoshop ve InDesign ile mükemmel bir uyum içindedir. Artık profesyonel grafikerler için Adobe Illustrator, bir ihtiyaç değil mutlak zorunluluktur.



3DS Max



3 Boyutlu çalışmalar için geliştirilmiş olan 3DS Max grafik programı, genel olarak üst düzey kullanıcılar için tercih edilmektedir. Herhangi bir görüntünün üzerinde çalışmalar yapılarak görüntünün 3 boyutlu hale gelmesine olanak sağlamaktadır. Genel olarak 3D Max, mimari çizimleri, dekor tasarımları, çizgi filmi ve klip animasyonları ve özellikle barındırdığı efektler sayesinde farklı alanlarda da kullanılmaktadır.

 

Adobe InDesign



Yaratıcı görsel tasarımları oluşturmada Adobe InDesign tasarım programı, kullanıcılar tarafından oldukça övgü toplayan programlar arasındadır. Her kullanıcı için uygun bir algoritmaya sahip olan InDesign, aynı zamanda yeni başlayanlar için zorlanmadan arzuladıkları tasarımı elde etmelerine olanak vermektedir. Tek görsel üzerine birden fazla görsel eklenerek ve tüm farklı görsellere değişik uygulamalar yaparak, yapılan tasarımın eşsiz ve muhteşem olmasına imkan sağlamaktadır. Gerek ülkemizde gerekse dünyada, görsel basın yayın organları dahil, birçok sektörde kullanıcılar InDesign programını tercih etmektedir.

 

Grafik Tasarım Programları İçin Önemli Hatırlatmalar

Görüldüğü gibi en iyi grafik tasarım programları genel olarak Adobe firmasının çıkarmış olduğu programlardan oluşmaktadır. Adobe firmasına ait olan programlar Adobe Photoshop sürümleri ile uyumludur ve bazı uygulamalar Photoshop sürümüne bağlı olarak güncelleme yapmaktadır. Listelediğimiz bazı programlar kullanım öncesi, belirli süre ücretsiz olarak demo şeklinde kullanılmaktadır. Her ne kadar kısıtlanmış olsa da deneme sürüm, kısa süreliğine de olsa işinize yarayacaktır. Belirli zaman aralığından sonra kullanmak istediğiniz programı belirlenen lisans ücreti dahilinde satın alabilir, dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.