MAKAS: Ön ve yan pozası ayarlanan kağıt, makaslar tarafından sıkıca tutulur ve döner haldeki baskı kazanına iletilir. Basılan kağıt istife giderken makaslar geri döner ve yeni kağıdı baskı kazanına götürür.

 

MAKAS TARAFI: Basılacak tabakanın baskı makinası tarafından tutularak makine içerisinde ilerletildiği tarafı.

 

MANZARA: Kağıdın baskıya yatay olarak verilmesidir.

 

MEKANİK CİLTLEME: Bu yöntemde; kapak ve iç sayfalar bir araya getirildikten sonra metal ya da plastikten yapılmış spiral, vida ve perçinlerle birbirine tutturulur. 

 

MONTAJ : Işığı geçiren bir zemin folye (Astrolan) üzerine, baskısı yapılacak filmleri, traseye göre yapıştırma işidir. Resim ve yazı filmlerini, her baskı rengi için ayrı ayrı olmak üzere toplayıp belli bir plana göre boyutlarını değiştirmeyen tam saydam folye üzerine, ayarlı olarak yapıştırılma işlemine “montaj” denir. Günümüzde dijital ortamda montaj programları veya grafik programları kullanılarak çalışmaların kalıba hazır hale getirilmesi işlemidir.

 

MONTAJ ŞABLONU: Baskıda görünmesini istemediğimiz alanların örtücü kırmızı bant ve örtücü kırmızı kağıt veya örtücü siyah kağıt ile kapatılması yoluyla elde edilen ve her renk için hazırlanan şablondur. 

 

MONTAJCI: Elle veya bilgisayar destekli olarak montaj yapan kişidir. 

 

MÜCELLİT: Baskı sonrası işler ( Özellikle cilt işleri için kullanılan bir terimdir.) Baskısı tamamlanan işlerin kesim, kırım, harman, dikiş, kapak takma vb. İşlemlerinin yapıldığı işletmelere denir. Pek çok matbaanın kendi bünyesinde mücellithanesi bulunmakla birlikte, özel kapak takma, varak yaldız vb. işlemler konusunda hizmet veren ciltevleri bulunmaktadır. 

 

NUMARATÖR: Birbirini takip eden sayfalar veya perforaj ile ayrılmış karşılıklı sayfaların takibi için istenilen yerlere baskı sonrası yapılan numara koyma işlemidir. Genel olarak anlaşmalı işlerde yapılmaktadır.

 

OFSET BASKI: Nemlendirme ve mürekkep yardımı ile yapılan, noktanın işlemine ofset baskı denir. Kalıptan kauçuğa oradan da kağıda transfer yoluyla çalışan baskı tekniğidir. Film yüzeyindeki tram diye adlandırdığımız noktaların kalıp yüzeyinde oluşturdukları grenler, merdaneler vasıtası ile taşınan mürekkeplerle dolarlar. Dolan noktalar, mürekkebi bir diğer kazan üzerindeki blanket adını verdiğimiz kauçuğun üzerine kauçuk da kağıt üzerine transfer eder.


Ofset baskı tekniği 2 gruptan oluşur.
• Tabaka (Düz) ofset• WEB (Rotatif) ofset

 

OFSET PROVA: Kalıp,kağıt ve mürekkep kullanılarak yapılan prova çeşididir. Deneme baskıda denir. Renk tonları, kesim payları, kırım alanları önceden belirlenir. Bu işlem gerçekleştikten sonra seri baskıya başlanır.

 

OPAKLIK: Kağıdın bir tarafındaki baskıyı diğer tarafında göstermeme özelliğidir.

 

ORTA TON: Bir fotoğraf ya da imaj da %30 ve %70 arasındaki tram değerine denir.

 

OVERPRİNT: Sözcük olarak “altını oymama”, yani başka bir deyişle “üstüne bas” demektir. Renk ayrımında ise overprint olarak işaretlenen bir objenin altında yer alan farklı renkteki zeminler boşaltılmaz dolu olarak yer alır. Bu nedenle overprint verilmiş bir objenin, altındaki renkleri örtecek kadar koyu bir renge sahip olması gerekir. Örneğin, genellikle siyah ve altın-gümüş yaldız gibi örtücü olan mürekkeplerin kullanılacağı renklerde overprint komutu verilir. Çünkü siyah en koyu renktir ve altında hangi renk olursa olsun siyah alanlar yine siyah görünecektir. Aynı şekilde örtücü mürekkeplerin kullanılacağı renklerde alttaki renkle etkileşime girmeyeceğinden altını oymaya gerek yoktur. Çünkü ofset baskıda kullanılan boyalar yarı şeffaftır ve üste basılan renk alttaki renkle etkileşir ve belli oranda karışır. Overprint genel ve normal şartlarda çok kullanılan ve devreye alınan bir özellik değildir ama yapılan işe göre renklerin üst üste bindirilmesi ve oymaması gerekebilir.Overprint uygulaması zorunlu olmadığı sürece kullanılmamalıdır. Overprint uygulanan işlerde genel olarak sorun yaşanmaktadır. Bu komutun kullanılmaması gerekir.

 

OZALİT: Montajda yapılan hataları görmek için baskıya geçmeden önce yapılan prova. Amonyak ile şekillenen genelde mavi renkli olan fotografik baskı provası.

 

PANTONE: Pantone firması tarafından üretilen ve baskı dünyasının standart renklerini oluşturan katalog. Dünya’nın her yerinde aynı renk baskı yapma imkanı veren ve kurumsal kimlik çalışmalarında kullanılan renk uyum kataloğudur.

 

PERFORAJ: Yırtma,katlama ya da üretim sonrası kullanımlar (kopar-al) için baskılı malzeme üzerinde sıralı küçük delikler açılması işlemidir. Perforaj parçası olan ofset makinalarda baskı ile birlikte gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Ofset makinada bu parçası olmayan matbaalar bıçak yaptırarak kesim makinalarında bu işlemi gerçekleştirir. Genellikle ciltli işlerde kullanılan bir işlemdir.

 

PİGMENT: Boyanın özünü teşkil eder. Onun asıl rengini verir. Çeşitli vernik ve dolgu maddeleri ile birleştirilerek boya imalatında kullanılır.

 

PİLYAJ:  Dosya, broşür, dergi vs. gibi basılmış materyallerin kırım yerlerine denir. Cilt işlerinde, katlanmayı kolaylaştırmak için,kağıt, karton veya mukavva üstünde oluk açmak. Özel bıçak kullanılarak pedal,kazanlı veya maşalı makinalarda yapılan işlemdir. Pilyaj kalınlığı hem bıçağa verilen milimetrik kalınlık hem de forsa ayarını yaparak sağlanır. Pilyaj yaparken baskı basıncı iyi ayarlanmazsa, kağıdı kesebilir. Bu hususa dikkat etmek gerekir.

 

PİKSEL: Bilgisayar,tarayıcı ya da başka bir dijital cihaz tarafından yapılan noktaya denir.

 

PORTRE: Kağıdın dikey olarak kullanılmasıdır.

 

POZA: Baskı sırasında kağıdın makinede düzgün bir şekilde baskı kazanına iletilmesini sağlayan, ileri geri hareket ettirilebilen parçadır.


POZA REVOLTA: 4 Kalıpla 4 renk baskı yapılarak makine ebadına uygun formatlarda kağıdın önünün ve arkasının basılması tekniğidir. Hem basılacak kalıp sayısının, hem de makine ayarlarındaki kaybedilecek zamanlardan tasarruf sağlar. Kağıdın makinedeki hareketi makas adını verdiğimiz aparatların kağıdın geniş yüzünü tutarak diğer baskı ünitelerine taşıması şeklindedir. Kağıdın makaslar tarafından tutulan kısmına "Makas"adını vermekteyiz. Ayrıca kağıt üzerindeki baskıların aynı yere basılabilmesini sağlamak amacıyla kağıt, makas tarafından alınmadan hemen önce ayarlayan "poza" adını vermekteyiz. Normal revolta baskıda kağıdın makası değiştirilmeden yapılan baskı şeklidir. Aynı poza ve aynı makas ile kağıdın önünün ve arkasının basılması işlemidir.


PRES: Altta ve üstte aynı ölçüde iki tablası bulunan, üstte sıkma işlemini yapan bir bölümü olan, ciltleme işlemi biten işin kapağı takıldıktan sonra (kurumadan) cilt bezi mukavvaya yapışırken arada kalabilecek hava kabarcıklarının giderilmesi işleminin yapıldığı makinelerdir.