CMYK renk kodunun M harfi olan renk Macenta, kırmızı ve menekşe tonlarının bir karışımıdır. RGB renk kodunda (kırmızı, yeşil ve mavi), pantone kodu #FF00FF tir. %100 kırmızı, %0 yeşil ve %100 maviden yapılmıştır. CMYK renk kodunda (cyan,magenta,yellow,black), %0 cyan, %100 macenta, %0 sarı ve %0 siyahtan oluşur. Macenta 300 derecelik bir ton açısına, %100 doygunluğa ve %50 hafifliğe sahiptir.


Macenta ismi tarihsel olarak sahneye 1860 yılında Macenta denilen yerde, Avusturya ve Fransa arasında yapılan savaşta çıkmıştır. Macenta, Lombardiya denilen yerde küçük bir kasaba idi. Fakat renk ismini, savaşta ölen insanların kanlarının renginden aldı. Bu olayın anısına renge bu isim verildi.


Macenta rengini tek bir renk olarak bulamazsınız belki ama renklerin dünyasında vazgeçilmez olduğu bir gerçektir. 19. yüzyılın başlarından itibaren macenta rengi matbaalarda kullanılmaya başlamıştır. Ve ayrıca rengin Fransız versiyonu ile Amerikan versiyonu arasında fark vardır. Fransızların kırmızı rengi biraz daha fazla kullandıkları biliniyor.


Güç, güzellik ve cazibenin merkezi olan bu renk doğası gereği kadınsıdır. Romantik bir renkte olan macentanın daha derin anlamları da vardır.


Macenta “ya olursa ve varsayımlara” yer vermez. Bunun yerine gerçekliğe odaklanır. Pratik yaşamdaki endişeli ve olumsuz düşüncelere yer vermeyen macentaya göre sadece şimdiye odaklanmalıyız, aksi halde sağ duyumuzu kaybederiz.


Kimliğinizle mücadele halindeyseniz macenta rengine dönmelisiniz ki size gerçeğinizi göstersin. İç gözlemi harekete geçiren ve sık sık her şeyi tekrar gözden geçirmeyi öğütleyen macenta metafizik yönlerinin yanı sıra bir uyum ve denge rengi olarak bilinir. Feng Shui'de kullanılır ve genellikle ruhsal olarak kabul edilir.


Renkler doğamızın bir parçası ve işimizin vazgeçilmezidir.