Zaman ilerliyor, teknoloji hız kesmeden gelişiyor. Bu gelişmeler devam ederken son dönemde yaşamımıza kolay adapte olan QR kod sistemi ciddi anlamda kullanım kolaylığı sağlamaktadır. QR kod nedir, kullanım alanı nerelerdir gibi sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.  

Peki, ne işe yarar bu QR kod?

1994 yılında Japonya’nın ünlü otomotiv markası Toyota’nın bir yan kuruluşu olan Denso Wawe firması tarafından geliştirilen 2 boyutlu bir barkod sistemi olan QR kod, genellikle beyaz fon üzerindeki siyah motiflerden oluşmaktadır. İngilizcedeki Quick Response kelimelerinin baş harflerinden oluşan QR ismi, “Çabuk Tepki” ya da “Hızlı Yanıt” olarak anlamlandırılır.  

İçerik olarak, link ya da veri, adres, telefon vs gibi herhangi yazıya, videoya, görsele kolay ulaşım sağlar. Telefon kamerasının yardımı ile QR kodu taradığınızda istenilen bilgiye kolayca erişebilirsiniz. QR Kod, artık dijital dünyada kolayca bilgiye ulaşmayı ve bu bilgiyi paylaşmanın pratik yolarından biri haline gelmiştir.




QR Kod Ne Gibi Özelliklere Sahiptir?

Peki ne gibi özelliklere sahiptir bu QR kod sistemi? diye soracak olursak, içeriğinde çok daha fazla veriyi depolayabiliyor. Önceden kullanılan barkod sistemine göre daha küçük boyutlara sahiptir. 

En önemli özelliği, herhangi bir deformasyon olsa bile taramayı mümkün kılması ve %30’a kadar olan silinme veya lekenin düzeltilebilmesi. Bunlara ek olarak, her yönden tarama özelliğine sahip olduğu için rahat bir kullanım sunuyor.

QR Kod Nerelerde Kullanılır?  

QR kodun kullanım alanı, sağladığı hızlı bilgi akışı imkânı sayesinde oldukça genişlemiştir.  Reklam panolarından kartvizitlere, restoran menülerinden mobil uygulamalara, birçok sektörde ve alanda QR kodlarla karşılaşmak mümkün. İnternet bankacılığı da hızlı ve temassız işlem özelliği sayesinde QR kodun en çok kullanıldığı alanlardandır.

QR Kod ile Neler Yapılabilir?

İşte QR kod ile yapabileceğiniz bazı işlemler: 

El ilanları ve kartvizitler üzerinde QR koda yer verebilirsiniz.

Tanıtım amaçlı kullanacağınız tüm ürünlerin üzerinde sitenizin web adresini içeren bir QR kod ekleyebilirsiniz. 

Sosyal medya kullanıcısı olarak insanların kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla QR kodu kullanabilirsiniz. 

Ürün tanıtım amacıyla bir QR kod hazırlatarak müşteriyi detaylı bilgilere ve kampanyalara hızlı bir şekilde ulaştırabilirsiniz. 

Araç alım satımlarında dahi araç camlarına QR kod yapıştırabilirsiniz.

Sosyal etkinliklerin (tiyatro, konser vb) biletleri üzerine bir QR kod bastırabilirsiniz. Böylece insanlar etkinlikle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Restoranlarda, müşterilerin menüye hızlıca erişmesini ve siparişini rahatlıkla belirlemesini sağlamak amacıyla masaların üzerine QR kodu bastırabilirsiniz.  Ücretsiz Wi-Fi erişimine kolaylıkla sahip olabilmesi için gerekli bilgileri içeren bir bilgi de ekleyebilirsiniz.

Google Haritalar için, bankaların mobil uygulamalarında, hava yollarının boarding pass kartları üzerine, dergi ve kitapların arkasına ve daha birçok alanda QR kod uygulamasını kullanabilirsiniz.

QR Kod Nasıl Oluşturulur? 

QR kod oluşturmak üzere hizmet veren birçok site mevcut. Bunlardan birkaçı şunlardır: 

QR Kodu Oluşturucu | Ücretsiz QR Kodunuzu Oluşturun (qr-code-generator.com)

QR Kod Oluşturucu

QRCode Online - Özel QR Kodları oluşturmak için ücretsiz çevrimiçi URL QR Code Generator (qrcode-online.com)

Son zamanların en popüler ve kullanışlı araçlarından biri haline gelen QR kod uygulamasıyla sizler de birçok alanda ilerleme kaydedebilir ve sektördeki başarılarınızı her geçen gün artırabilirsiniz.