ŞİRAZE :Kitap,katalog vb. kapağa bağlandıkları yerin iki ucunda ibrişimden örülen ince şeride denir.

 

ŞİRİNG: Teslime hazır hale getirilmiş dergi, kitap, broşür, katalog gibi basılı materyallerin tek tek ya da ikili, üçlü olarak postaya verilmesi için plastik ambalaj malzemesinin (folyo) ürünlere sarılıp, ısı yardımıyla kenarlarının yapıştırılması işlemine denir. Ürünlerin taşınma ve depolanma sırasında nemden zarar görmesini ve dağılmasını önler. 

 

ŞÖMİZ: Genellikle kitapların kapakları üzerine geçirilen baskılı koruma kapakçığı.

 

TABAKA OFSET (DÜZ OFSET): Kesilmiş (tabaka halindeki) kağıtlara baskı yapma tekniğine denir.
Özel emülsiyonla hassaslandırılmış kalıp ışıkla pozlandırılarak film üzerindeki siyah alanlar, kalıp üzerine ışıksız bırakılır. Diğer şeffaf alanlar ise ışığa doyurularak pişirilir. Daha sonra bu kalıp üzerindeki ışık olmayan yüzeyler banyo sırasında emayesini dökerek, boya kabul edecek emisyon oluşturulur. Oluşan emisyon su tutmadığından merdanelerden gelen boyayı tutar ve kauçuk üzerine aktarır. Blanket ise, üzerindeki boyayı aldığı gibi kağıt üzerine verir. Böylece film üzerindeki noktalar aynen kağıt üzerine mürekkep rengine göre geçmiş olur. Günümüzde ofset baskı 4 ana renk üzerinden yapılmaktadır.

 

TARAYICI: Transparan ya da opak imajların dijital formata çevrilebilmesi için kullanılan cihazlara denir.

 

TASLAMA: Mukavva ve benzeri malzeme üzerine kağıt,ciltbezi,deri vb. malzemelerin tutkal ile
sıvanması işlemine denir. İşlem yapılırken kağıt tutkalı kullanılır

 

TAŞMA PAYI: Kağıt kenarına kadar gelen baskının düzgün traşlanabilmesi için eklenen pay. Zeminli işlerde mutlaka taşma payı verilmelidir. Kesim yaparken bu verilen pay alınır ve iş normal ölçülerine düşer.

 

TEL DİKİŞ: İç içe atılmış formaların bir kapak ile tel kullanılarak birleştirilmesi işlemidir. Genelde az sayfalı broşür tarzı işlerde kullanılır. Düz ve Omega diye ikiye ayrılır. Düz olan tel dikiş işin sırtında genelde 2 adet düz zımba şeklinde olur. Omega tel dikiş 2 veya 4 adet klasöre takılabilmek için çıkıntılıdır. Kullanılan tek ölçüsü 12’lik ve 15’lik olarak sayfa sayısına göre değişiklik gösterebilir.

 

TERMO LAK: Su bazlı koruyucu ve süsleyici olup, yapışma özelliği vardır. Blister Lak olarak da bilinir. Özel tasarlanmış Termokolon lak, Alüminyum folyo (Blister folyo) üzerine tatbik edilerek sert PVC’ye ve PS’e termik yapışma sağlar.

 

TİFDURUK(ÇUKUR BASKI)
Dünyanın en gelişmiş endüstriyel baskı tekniğidir. Dergi yayıncılığında, tekstil ve bilhassa ambalaj sektöründe hizmet verir. En büyük özelliği sonsuz baskı yapmasıdır. (Baskı düz silindir üzerinden yapıldığı için etek makas payları diye bir şey olmaz silindirin bütün yüzeyi tam olarak basar)
Adından da anlaşıldığı gibi tifdurk "Almanca'da çukur baskı demektir". Bakır kaplı silindir üzerine fotoğraflar, desenler, yazılar ; Kimyasal,Elmas,Lazer vasıtası ile bakır silindir oyularak yapılır. Bakır dayanıklı olamadığı için üzeri kromla kaplanır. Bu sayede çok yüksek tirajlı işler basılır. Boyası sıvı haldedir. Bu sistemde, boya alınıp kağıda geçirilen kısımlar çukurdadır. Bu sistemde orijinale yakın baskı elde etmek için ofset ve tipodan daha titiz çalışmak gerekmektedir.

 

TİNT: Ekstra bir rengin belli oranlarda kullanılan tram değerleridir.

 

TİPO BASKI: Metal harflerle yapılan yüksek baskıya denir. Uzun ve zahmetli bir baskı hazırlık süreci gerektirir. Metal harflerin tek tek sayfa oluşturacak bir biçimde düzenlenmesi yöntemi kullanılır. Baskı hazırlık işlemi her ne kadar gelişim göstermiş olsa da günümüz masaüstü yayıncılık sisteminin sağladığı imkânlardan çok uzaktır. Tipo baskıda iki silindir bulunur. Bunlardan biri kalıp silindiri, diğeri baskı silindiridir. Direkt baskı sistemidir yani kalıp üzerindeki görüntü direkt baskı materyaline aktarılır. Kalıp üzerindeki yüksek kısımlar mürekkebi alırken, alçakta kalan kısımlar mürekkebi almaz. Yüksekte kalan kısımlar baskıyı gerçekleştirir. (Patates baskısına benzer) Kalıp üzerindeki görüntü terstir. Günümüzde kullanımı önemli oranda bırakılmıştır. Ender olarak, kartvizit, fatura ve özel koleksiyon yayınların basımında kullanılır. Tipo baskı makinaları daha çok matbaacılığa; kesim, gofre, numaratör baskı, piliyaj-perforaj başka alanlarda hizmet eder.

 

TİRE: Siyah ve beyaz gibi iki tondan oluşma yani ara tonların bulunmaması durumuna denir.

 

TIFF: Video,dijital kamera yada fotoğraf makinası yada tarayıcılardan gelen imajların saklanması için kullanılan bilgisayar formatıdır.

 

TOPLAMA(MONTAJ): Baskı sonrası  laminasyon,kesim gibi işleri bitmiş Kutu,Poşet vb. ürünlerin son haline getirilmesi işlemlerine denir.

 

TRAM: Film ya da kalıp üzerinde düzenli nokta sislileri ile oluşturulan çizgilerdir.

 

TRASE: Basılacak işin bıçak izi veya son bitim çiziminin baskı yüzünün arka tarafına çizilmesine denir. Tek renk olarak basılır. Genel olarak taslamalı işlerde (elde yapılan taslamalı işlerde) işin kroslarına ve muhatlarına oturtularak taslanabilmesi için mutlaka trase olmalıdır.

 

TRAŞ PAYI (KESİM ÇİZGİSİ): Trase çizildikten sonra ara kesim ve kırıldıktan sonraki kesim yerlerini belirtmek için kullanılan yardımcı işarettir.

 

TRİGROMİ: Üç renkli seri boyalarla (Cyan+Magenta+Yellow) basılan tram açıları değişik olan baskı çeşididir.

 

UV BASKI: U.V. (ultraviole) baskı tekniği, güneş ışığına dayanıklılığı ile baskı çalışmalarının kurumasını kısıtlamak amacı ile kurutma süresini 1 sn.'den daha az süreye inmesi ve bununla birlikte boya özelliğinden dolayı güneşten solma gibi baskıya zarar veren nedenlerin ortadan kalkmasını sağlar. UV Baskı sistemi ile gerçekleştirilen baskı malzemesi su gibi maddelerden etkilenmezler, ofset baskı ile basılan malzemelere göre daha uzun süre bozulmazlar.
UV baskı sistemi bir çok malzemeye UV kurutma sistemi sayesinde istenilen oranda renkle rahatlıkla ve sorunsuz baskı yapılabilir. Kontrol panel etiketleri, leksan film, kağıt, şeffaf, opak çıkartma, metarilize selofanlı kağıt,alüminyum  etiketler, ürün üzerine kullanma talimatları başta olmak üzere geniş bir uygulama çeşitliliğini desteklemektedir. UV Baskı Makinesi ile 0,22-1,00 mm kalınlıkta sert ve yumuşak tüm malzemeler üzerine baskı yapılabilmektedir. Yüksek kalitede artistik baskı modu,  keskin detaylı grafikler ve küçük fontlu yazı uygulamaları için kaliteli sonuçlar sağlamaktadır.

 

UV LAK: Ultraviole ışıkla kurutulan ve baskıya koruma amaçlı kullanılan lak işlemidir. U.V. Lak yani uzun haliyle Ultraviyole Lak matbaada süsleme ve koruma amaçlı yapılan bir kaplama yöntemidir. U.V. lak kaplaması hep sağlam bir ambalaj hem de güzel görünümlü bir ambalaj için gerekli kaplama yöntemidir. Ultraviyole ışıklarla yapıldığı için U.V. Lak şeklinde isimlendirilir. UV sertleşmeli laklar sentetik bazlı yüksek aktiflikte de kimyasal (Fosfor) bağlayıcılardan oluşur. Yüksek vizkositeli muhtevalar propolimer, düşük vizkosiletiler ise monomer olarak tanımlanır.
Gündelik kullandığımız, tükettiğimiz ürünlerin bazılarında lak vardır, özellikle nemli kullanım alanları olan ürünler ve nemden ciddi şekilde korunması gereken ürünlerde ve özellikle paket görünümü önemli olan ürünlerde de lak kullanılır.

 

ÜSTTEN TEL DİKİŞ: Sırttan tutturulmayacak kadar kalın kitap, dergi, makbuz, bloknot, fatura ve bilet koçanlarının bir araya getirilmesinde üstten telle dikiş yöntemi kullanılır. Tek dezavantajı sayfaların tamamen açılmasına olanak vermemesidir. Tel, zamanla paslanıp sayfayı yırtabilir. Bu nedenle telle dikiş yöntemi, sözlük, ansiklopedi gibi başvuru niteliği taşıyan ve uzun ömürlü olması gereken yayınlarda tercih edilmemelidir.

 

VARAK BASKI: Isıtılmış bir klişe vasıtasıyla folyonun (Varak Malzemesi) taşıyıcısından kurtulup basılacağı alana transfer olması işlemidir. Varak klişeleri tek taraflıdır. Metal klişe veya kurşundan hazırlanmış tipo baskı kalıbının ısıtılarak, cilt bezi ya da benzeri bir materyal üzerine konulmuş yaldız kağıdına (elle veya mekanik) yoluyla elde edilen transfer baskı.

 

VERNİK: Baskı yüzeyine uygulanan koruma işlemlerinden biri olup dayanıklılık ve parlaklığı lak kadar olmasa da yüzeye uygulanması kolay bir maddedir. Ofset Baskı makinalarında renk baskısından sonra uygulanır. Mat ve Parlak çeşidi vardır.

 

Y (YELLOW-SARI): Proses baskıda sarı mürekkep için kullanılan kısaltma

 

YALDIZ: Varak baskıda kullanılan altın gümüş ve alternatif renkler ile kaplı metalik folyo malzemesidir.

 

YALDIZ BOYAMA (BRONZLAMA): Toz halindeki varak, gümüş vb. yaldızların transparan baskı yapılmış baskı altı malzemesine serpilmesi yoluyla yapılan boyama işlemi. Dini kitap baskılarında, tarihi mozaik baskılarında ve ambalaj sanayindeki lüks ve pahalı kutu, kağıt baskılarına uygulanan altın, gümüş, bakır ve bronz rengindeki tozların sürülmesini kolaylaştırır. 

 

YAN KAĞIT: Sert kapaklı kitap,katalog gibi ürünlerde, iç formaların kapağa bağlanmasını sağlayan en baş ve en sonundaki çiftli sayfa grubuna denir. Genel olarak iç kağıttan daha gramajlı bir kağıt olarak uygulanması daha temiz ve kaliteli olmasını sağlar.

 

YAPRAK: İki tarafı birer sayfadan oluşan kağıttır.

 

YARIM KESİM: Bir bıçak ile malzemenin belli bir derinliğe kadar kesilmesi işlemidir. Genelde etiket(sticker) kesimlerinde taşıyıcı ile etiketi ayırmak için kullanılır.

 

YOLMA: Basılı tabakaların birbirlerine yapışmaları ve ayrılmaları sırasında baskılı imaja verdikleri zarardır.

 

WEB OFSET (ROTATİF BASKI): Ofset baskı sisteminin gelişmiş şeklidir. Bobin kağıtlara baskı sistemidir. Tabaka kağıtlara baskı tekniğinden pek farklı değildir, kağıdı kullanış yönü hariç pek farkı yoktur. Web ofset makinaları  ana çalışma prensipleri olarak tabaka ofset makinelerinden çok farklı olmasa da kullanılan kâğıdın bobin olarak makineye girmesi ve baskı hızının çok yüksek olması ona çok büyük avantajlar sağlar. Kitap, dergi, katalog, insert, gazete vb. baskı işlemlerini çok daha hesaplı, kaliteli ve hızlı gerçekleştirir. Katlama, kesme, harmanlama, paketleme, kurutma yapabilecek cihazlar eklenerek muayyen bir iş görmek için (gazete, dergi, mecmua vs.) imal edilmişlerdir.