PROSES RENKLER: Baskıda kullanılan cyan,magenta,sarı ve siyah (CMYK)’tan oluşan dört ana renktir.

 

PROVA: Hataları ve değişiklikleri görmek,düzeltmek ya da işi onaylamak için yapılan herçeşit çıktı ya da örnek alma işlemi.

 

PUNCH: Kalıp ve filmlerin hassas bir şekilde bağlanabilmesi için kullanılan makinalar ile tam uyumlu kılavuz delikleridir. Kalıp deliklere tam ve uyumlu bir şekilde yerleştirilmelidir.

 

RENK AYRIMI: Film,kalıp ya da dijital baskı üretebilmek amacıyla yapılan, sayfa yapımından renk rötuşuna kadar işlerin toplamıdır. İyi bir renk ayrımı olmaksızın kaliteli bir iş basmak mümkün değildir.

 

RENK SIRALAMASI: Baskı esnasında kullanılan dört ana rengin sıralamasıdır. Genelde KCMY olarak sıralanır.

 

REVOLTA: Baskısı yapılan kağıdın arka yüzüne aynı kalıpla baskı yapılarak iki aynı forma elde edilen baskı şeklidir. İki çeşit revolta vardır. Bunlar ; Yanı üzerine çevirmeli revolta (Poza revolta) ve Etek Makas, revoltadır. 


RGB: Kırmızı,Yeşil ve Mavi renklerin kısaltılmasıdır. Bu üç renk renklendirmenin temelini oluşturur. Genelde birçok tasarımcı grafiker bu sistemi kullanılarak çalışma yapar.Ancak Ofset Baskıda RGB renkler ile çalışma basılamaz. Mutlaka CMYK renklere çevirmek gerekmektedir.

 

RIP: Sayfa tanımlarını Bitmap imajlara çeviren cihaza denir. (Bitmap bir tür grafik türüdür. İlgili imajı oluşturan ve herbiri renk bilgisi içeren piksel veya noktaların yanyana ve alt alta dizilmesiyle oluşan grafik türüdür. )

 

ROTATİF BASKI: 8, 16, 32 sayfa modelleri için daha yoğunlukta kullanılan,bobin kağıda çok ince gramajlarda bile yapılan baskı türüdür. Genellikle Gazete,İnsert,Dergi vb.yüksek tirajlı işler için kullanılan baskı tekniğidir.

 

SAYFA DÜZENİ: Baskılı alanın, boyutlarının gösterildiği çalışmadır.

 

SAYFA: Bir yaprağın bir yüzüne denir. Bir yaprak 2 sayfadan oluşur.

 

SELEFON: Kağıt,Karton gibi yumuşak dokulu ürünlerin üzerine baskıyı dış etkenlerden korumak ve tasarımı ön plana çıkartmak için kullanılan tutkal,amonyak,su malzemelerinin basınç veya sıcak termal ışıkla ürüne plastik kaplama (LAMİNASYON) sistemidir. Mat,Parlak,Metarilize gibi çeşitleri vardır.

 

SERİGRAF BASKI: İnce ipek bir kalıbın içerisinden boya geçirilerek yapılan baskı tekniğidir.3 çeşit boya maddesi kullanılır (Su bazlı,Solvent,UV). Bu maddelerin ham maddesi petroldür. Serigrafide Solvent, PP malzemelerde zararlı olmasına rağmen başka alternatif teknik olmadığından kullanılmaktadır. Serigrafi, bir seri baskı yapma şeklidir. Elek baskı denmesinin sebebi kalıbının ipek, ipek özelliği gösteren polyester veya metal dokumalardan oluşmasıdır. Ahşap ya da metal bir çerçeveye gerilen değişik türdeki polyester ipek kumaşının foto film emülsiyon denilen bir film tabakasıyla kaplanıp ışıkta pozlandıktan sonra basılması gereken grafik, bu kumaşa bir şablon gibi çıkar. Işığa duyarlı bölgeler suyun yardımı ile boşaltılır ve hassas bir şablon oluşur. Bu şablona kalıp denir. Bir ragle (ağzı keskin bir kauçuk) yardımı ile baskı yapılır. Serigrafi baskı her türlü malzeme ve yüzeye uygulanabilir ( Kağıt, PVC, Saç-Alimünyum, Polietilen, Polipropülen, Branda, Metalik levhalar, Tahta yüzeyler vs.). Yuvarlak baskılar yapılabilir. Aynı zamanda matbaanın baskı yapamadığı metal, seramik, kumaş ve cam gibi malzemelere baskı serigrafi ile yapılır.
Solvent ve UV mürekkepleri kullanılır. Çevreci ve daha dayanıklı olduğu için genellikle UV mürekkepler tercih edilmektedir.


Serigrafi de Önemli Bilgiler


Akrilik plistrol gibi plastik baskılı materyalleri üzerine baskı yapılırken, boyalarda iyi yapışıp çabuk kuruma, yüksek ışığa dayanıklı olması gibi özellikleri aranır. Mesela; bez üzerine, ufak masa üstü bayraklar, flamalar yapılacak olursa özel kumaş boyaları . Polyester veya polietilen gibi malzemeler üzerine baskı yapılacaksa, özel polietilen mürekkepleri cam metal gibi yüzeylere çok parlak ve dayanıklı baskı yapılması istenirse özel olarak hazırlanan yüksek yoğunluklu boyalar kullanılmalıdır. Serigrafi mürekkepleri takım olarak saklanmak zorundadır. Aksi taktirde 8-10 saat sonra sertleşir ve bir daha kullanılamaz.

 

SERT KAPAK: Genelde 0,5-5mm malzemelere (mukavva vb.) sıvanarak hazırlanan, baskılı kağıt,cilt bezi,deri,keten,pvc vb.malzemeler ile yapılan kapağa denir.

 

SICAK BASKI: Ajandalara, menülere, deri anahtarlıklara, kot etiketlerine, serigrafi baskı uygulanamayan pürüzlü deri yüzeylere klişe yapmak suretiyle rezistans aracılığı ile pres uygulanarak yapılan bir baskı tekniğidir.


Sıcak baskı ; ürünün kimyasal yapısını değiştirdiği için baskı kalıcıdır. Termo derilerde basılan alan renk değiştirdiğinden genellikle sıcak baskı uygulaması tercih edilir.

 

SIVAMA: Baskı sonrası iki ayrı tabakanın birbirine tutkal yardımı ile yapıştırılması işlemidir. Otomatik ve manuel sıvama makinaları ile yapılmaktadır. Kalın gramajlı karton,mukavva gibi ürünlerde kaliteli sıvama tutkalı kullanılmalıdır.

 

SİMLİ LAK: Simli ve parlak bir yüzey oluşturmasından dolayı ambalaj endüstrisi için idel bir uygulamadır. Bütün renklerde geçerli olmak üzere 4 renk baskıda da uygulanabilmektedir. Yaratığı görsel efektten dolayı tercih edilen bir laminasyon çeşididir.

 

SOĞUK BASKI: Boya yada folyo kullanılmadan klişe kullanılarak yapılan gömülmüş,kabartılmış baskı çeşididir. Ciltler ve kağıtlar üzerine yapılan kabartma boyasız baskı(Gofre).Çift taraflı dişi ve erkek klişe kullanılarak yapılan baskıdır.

 

SPİRAL CİLT: Yaprak halinde veya forma halinde olan harmanlanmış bir işin sırt ve herhangi arzu edilen yerinden delinerek ve istenilen yerin başından sonuna kadar özel telle birleştirilme işlemidir.


STICKER: Bu kendinden yapışkanlı kağıtlar çok çeşitli olmakla birlikte, ana 5 kalem vardır. Kuşe sticker, 1.Hamur sticker, Kromolüx sticker, Şeffaf sticker, Opak sticker.Kuşe ve 1.Hamur stickerlar; Ofsette kullanılan çıkartmalardır. Ebatları 50 x 70 ve 70 x 100 cm.dir.
Kromolüx,Şeffaf ve Opak çıkartmalar; % 90 serigrafta kullanılan çıkartmalardır. Ebatları 70 x 100 cm. fixtir. Kuşe, 1.Hamur ve Kromolüx'te arkası kesik ve düz olanı vardır. Çıkartmada gramaj yoktur ebat vardır. Aynı zamanda bobin olarak da bulunur. Bobin çıkartmayı genellikle etiketçiler kullanır.

SU YOLU: Kağıt üretilirken liflerin hızlandığı yön. Makina yönüne de denir. Su yolu ters olan kağıtlar (kağıdın üretiminde kullanılan lif yönü ile dik açı oluşturacak şekilde kullanım) baskıda yürümediklerinden oldukça sıkıntı yaşatmaktadır.

 

SÜS PİLYAJI: Kitap,Katalog vb.ürünlerin sırtına 3-5 mm mesafede yapılan ve sayfaların kolay açılmasını sağlayan mesnet noktasıdır.