Tasarım yaptığımız her şeydedir, ama aynı zamanda o şeylerin arasındadır. Hüner, bilim, öykü anlatma, propaganda ve felsefenin karışımıdır.    Erik Adigard


Adigard’ın bu sözü üzerine tasarım dünyasında iz bırakmış ve hayal gücümüze ilham olmuş tasarımcılardan bazılarını yazımızın konusu olarak seçtik.


İlk olarak bir hanım efendi ile başlayalım. Susan Kare. Kendisi, 1980’li yılların başında Apple ve Steve Jobs ile çalışmış çağdaş bir grafik tasarımcı. Apple Macintosh için ara yüz görsellerinin tasarımını yapmıştır. Bu sayede işletim sistemlerinin görsel anlamda hafızalarda kalmasını sağlayacak tasarımlar yaparak iz bırakmıştır. 62 yaşında olan ve halen New York’ta çalışmalarını sürdüren tasarımcı’nın Macintosh işletim sistemi için tasarladığı belli başlı iconlar halen daha kullanılmaktadır. Bunlar, boya kovası aracı, kement aracı, disket simgesi, Apple klavyelerde Command tuşu sembolü gibi iconlardır. 


Bir diğer tasarımcımız Max Miedinger. Max adını, bugün dünyada bir çok kişi tarafından kullanılan yazı karakteri olan Helvatika ile duyurdu. Aynı zamanda İsviçre’li tasarımcıların stillerinin gelişmesine katkı sağlamıştır. 1957 yılında tasarladığı yazı fontu ile birçok kurumsal firmanın vazgeçilmezi olmuştur. Estetik duruşu ile modern ve klasik anlayışın adeta bir sentezidir.


Son olarak yine tasarım dünyasına özellikle logo alanında iz bırakmış bir tasarımcı olan Ivan Chermayeff. Kendisi önemli bir logo tasarımcısıdır. Çizdiği logolar arasında herkesin aşina olduğu ve bildiği Pan Am, Mobil, The Museum of Modern Art, Xerox, Smithsonian Institution, NBC, National Geographic, State Farm gibi çalışmalar vardır. Kendisi Yale Üniversitesi Sanat ve Mimarlık okulu mezunudur.

Kendisi ülkemize de yakın bir isimdir. 1978 yılında Koç grubu olmak üzere Opet, Arçelik ve Tüpraş gibi firmaların logolarını da tasarlamıştır. 1932 İngiltere doğumlu olan Chermayeff ‘in etnik kökeni Çeçenistan’a dayanmaktadır.


Tasarım dünyasına katkısı olan bu üç isim, bir çok tasarımcının da ufkunu açmıştır.