Baskı yaptırmak istediğiniz muhakkak bu üç harfle yani dpi ile karşılaşmışsınızdır. Peki nedir bu dpi? Ne işe yarar? Bu yazımızda size kısa ve öz bir şekilde dpi denilen kavramın ne olduğunu anlatmaya çalışacağız.


DPI (dots per inch) Dijital görüntüleme sistemlerinde,  çözünürlük olarak kullanılan, "DOTS PER INCH" kelimelerinin baş harfleri ile kısaltılmış bir terim.

Çözünürlük yükseldikçe görüntü kalitesi de doğru orantılı şekilde yükselir. Bu, baskı için çok gerekli bir durumdur. Fakat her yüksek çözünürlük her baskı için gerekli olmayabilir. Bazı baskı çeşitlerinin belirli bir çözünürlük düzeyi vardır. Bu da mürekkep kullanımı açısından elzemdir.


Baskı dünyasında genelde 300 ila 700 arasında bir çözünürlük değeri kullanılır. Kartvizit veya el ilanı gibi baskılarda 300 dpi gibi bir değer yeterlidir. Daha yüksek çözünürlük genelde profesyonel fotoğraf çekimlerinde ve bu tarz baskılarda kullanılır. Bunun nedeni daha canlı bir görüntü elde etmektir.


Baskı yapılacak dijital bir tasarımda, pixel-inc olarak bir değer belirlenir. Baskı yapılacak resmin ya da tasarımın boyutunu belirlemede etkendir. Dosyalarınızın boyutlarını grafik tasarımda kullanılan photoshop,corel,illustrator vb programlarda görebilirsiniz.





Baskı yapmadan önce baskısı yapılacak olan görselin ya da tasarımın çözünürlük bilgisi, doğru ve kaliteli bir baskı için çok önemlidir. Çözünürlük ayarlarınızın doğru olduğundan emin olun. Profesyonel bir görüntü için bu ayarlara dikkat edin.


Bu yazının sizi bilgilendirme konusunda yardımcı olmasını umuyoruz. Yaptıracağınız baskılarda tasarım ekibimizden destek alabilirsiniz. Bu tür yazıların takibi içinde blog bültenimize üye olabilirsiniz.