GÖLGELENME: Bir tabakanın önündeki görüntülerin arkasında da oluşması. Mekanik ya da kimyasal olabilir. Oluşturduğu sarılaşma nedeniyle kimyasal olanına kontak sarılaşma (ContactYellowing) da denir.

 

GÖLGELİ TRAM: Nokta etrafında bazen oluşan hafif ve dağınık gölge. İstenen bir durum değildir. Genelde keskinliği az olan yumuşak tramlarda oluşur. FTP Pozlama sistemlerde bu hataya rastlanmaz.

 

GRİ BALANS: Cyan(Mavi), Sarı(Yellow) ve Magenta(Kırmızı) tramlarının doğru bir şekilde basılarak oluşturdukları nötr gri.

 

GRİ BİLEŞEN DEĞİŞİMİ (GCR): Renk ayrımı esnasında Cyan,Yellow ve magenta içerisindeki gri tonların siyahın tramı ile değiştirilmesi.

 

GRİ SKALA: Film ve kontak kameralarda kalibrasyon için kullanılan siyahtan beyaza giden basamaklı gri tram skalası.

 

HARMAN: Formaların sırasıyla bir araya getirilmesine denir. Formaların cilt öncesi kitap birimi haline getirilmek üzere sırayla yan yana veya iç içe dizilmesi. Bazı durumlarda tabaka harmanı yapılması da gerekebilir. Tabaka harmanı için yatay ve kule tipi harman makineleri üretilmiştir. 

 

HAZNE SUYU: Baskıda mürekkebin dengeli bir şekilde baskı materyaline aktarılması için kullanılan suya denir.

 

İPLİK DİKİŞ: Düğümlü - Atlamalı – Normal olarak çeşitleri olan ve harmanlanan formaların iplik ile birbirlerine sırt kısımlarından tutturulma işlemidir. Bu yöntemle formalar sırtlarından delindikten sonra; ipek, pamuk ya da naylondan yapılmış ipliklerle dikilirler. İpliklerle dikiş yöntemi günümüzde artık makineleşmiştir. Bu makineler basılan bütün formaları art arda ve birbirine bağlı olarak diker. Dikilen formalar daha sonra, kitap,katalog vb. ürünlerin içeriğini oluşturan gruplar halinde kesilerek birbirinden ayrılır. İplikle dikiş pahalı ama en uzun ömürlü ciltleme yöntemidir. 

 

K (BLACK-SİYAH): Proses baskıda siyah mürekkep için kullanılan kısaltmadır.

 

KABARTMALI (EMBOS) LAK: Genelde baskı sonrası uygulama olarak kullanılmaktadır, vurgulanmak istenen logo, obje ve marka gibi grafiklere parlaklık ve embos (gofre) efekti vererek daha belirgin ve göz alıcı hale getirmektedir.


Uygulama Alanları: Katalog, Broşür, Kartvizit, Kitap Kapağı, Ambalaj, Tekstil Etiketleri, Karton Poşet, Sticker

Not :Prese girecek işlerde ezilmesi sebebiyle yapılması önerilmez.

KAĞIT MAKAS PAYI: Ofset baskı makinasının kağıdı tutma payıdır. Tabladan gelen kağıdı salıngaç makasları, baskı silindiri üzerindeki makasa verir. Baskı silindiri ile kauçuk silindiri arasından preslenerek geçen kağıda baskı yapılmış olur. Bırakılan bu paya baskı yapılmaz. Silme işlerde bu pay mutlaka bırakılmalıdır. Bırakılan pay iş sonunda kesim payı olarak da kullanılabilir.

 

KALIP: Montajı tamamlanmış filmlerin görüntülerinin, ışık yoluyla aktarıldığı ve bazı kimyasal işlemlerle baskıya hazır hale getirilen yüzeyi ışığa duyarlı metal plakalardır. 

 

KALIP MAKAS PAYI: Kalıp plakasının kalıp kazanına bağlanması için ayrılan paydır. Baskı yapılmayan kısımdır. 

 

KAMBURA: Sert kapaklı işlerde sırtı yuvarlatma işlemidir. Ciltte kitap sırtlarının yuvarlatılması işlemi. Çok sayfalı ve sert kapaklı kitap ajanda vb. materyallerin dayanıklılığını arttırmak ve estetik görünmesini sağlamak amacıyla iplik dikiş ve tutkallamanın ardından el ile (çekiç ile sırta vurarak) veya makine ile yapılan eski usülbir işlemdir.

 

KAUÇUK: Kalıptan alınan boyayı kağıda aktarmakta kullanılan lastik kaplamalı tabakadır. Belirli zaman sonra aşınma yapabilir.

 

KESİM EBADI: Kağıdın baskıya alınacak ebadıdır. Giyotine gitmeden önce kros verilerek belirlenir.

 

KIRIM: Tabaka halindeki basılı materyalin elle ya da makine ile katlanarak forma haline getirilmesi işlemidir. Dört temel kırım tekniğinden söz edilebilir. Yatay, dikey, akardeon ve Z kırım. İşin çeşidine göre uygulanması ön görülür.

 

KLİŞE: Matbaada harflerin ve resimlerin basılması için hazırlanan metal kalıplardır. Yada tipo baskı kalıbı da denir. Genellikle Gofre,Varak,Soğuk Baskı gibi işlemlerde kullanılır.
1. Tipo baskıda kullanılmak amacıyla, üzerine kabartma olarak bir kompozisyon yada resim kopya edilmiş madeni levha. 
2. Çukur baskıda, fotoğrafın negatifi ve pozitifi.

 

KROS: Baskıda renklerin yerine oturmasını sağlayan kılavuz işaretlerdir. Montajın en az her iki yanına konur. Genellikle kağıt ortası yerleştirilir. Kalıp çekimi, baskı ve kırım bu kroslara göre yapılır. Baskı krosları üst üste oturmadığı zaman baskıda titreme gerçekleşir.

 

LAK: Lak bir koruma ve süsleme yöntemidir ki broşür, kitap kapağı, katalog, dosya, davetiye gibi işlerde baskıyı dış etkenlere karşı korumak ve ürüne parlaklık kazandırmak için baskı yüzeyine mürekkep gibi uygulanan ve solvent ihtiva eden bir laminasyon işlemidir. Ham maddesi petroldür. Solvent hava kurutmalı,ağır kimyasallar içeren zararlı bir maddedir. Kanserojen etkisi nedeniyle gelişmiş ülkelerde kullanımı giderek azalmaktadır. Ofset ya da Tipo denilen makinalara ek olarak takılan aparatlarla yapılabilen işlemdir. Sadece çıplak ofset makinada yapılamaz.
UV Lak,Dispersiyon Lak, Termo Lak, Lokal (Kısmi) Lak, Kabartmalı (Embos), Lokal Lak,Simli Lak, Efekt Lak, Damla Lak gibi lak çeşitleri vardır. Baskı lakları yapı yönünden normal ofset mürekkeplerinin bağlayıcılarına çok benzer. Genellikle çalışmaları da benzerlik taşır. Baskı lakları renkleri olmadan çok şeffaf filmler oluşturamaz. Bu nedenle tüm ham maddeler şeffaf film oluşturabilecek maddelerden seçilmelidir. Ham madde seçimini zorlaştırmakta ve uygun madde seçimini sınırlandırmaktadır. Uygulanırken ortamın havalandırmasına dikkat edilmelidir. Uygulayan kişinin de kendisini korumaya dikkat etmesi gerekir.

LAMİNASYON: Genel manada iki veya daha fazla materyalin birleştirilerek tek ve dayanıklı bir malzeme haline getirilmesi işlemidir. Matbaacılık da kağıdın üzerine uygulanan kaplama sistemi olarak nitelendirilir. Selofan,Lak uygulamaları vb. gibi isimler de verilebilir.

 

LOKAL (KISMİ) LAK: Genelde baskı sonrası uygulama olarak kullanılmaktadır. Vurgulanmak istenen resim, logo, obje ve marka gibi grafiklere parlaklık katarak belli bir bölgeyi daha belirgin ve göz alıcı hale getirmektedir.

Uygulama Alanları: Katalog, Broşür, Kartvizit, Kitap Kapağı, Ambalaj, Tekstil Etiketleri, Karton Poşet, Sticker vb.

 

M (MAGENTA-KIRMIZI): Proses baskıda kırmızı mürekkep için kullanılan kısaltma