Şimdi okuyacağınız bu cümle ne bir roman kitabına ait ne de kutsal bir metine. Aslına bakarsanız işlevi açısından “grafik tasarım dünyasının” kutsal bir metini olan Lipsum'un pasaj cümlesidir.



“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.”



Lorem Ipsum, tasarımlarda kullanılan örnek bir metindir. İlgili yerlerde rahatça kullanacağınız bu metnin tarihçesine kısaca göz atalım.


Takriben 600 yıldır kullanılan lorem ipsum metni şu şekildedir;


“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”


Lipsum metni, Romalı filozof ve devlet adamı Cicero’nun, M.Ö. 45 yılında etik üzerinde yazdığı İyilik ve Kötülük Üzerine (De Finibus Bonorum et Malorum) adlı tezin 1.10.32 ve 1.10.33 numaralı bölümlerinden karma bir şekilde alınmış bir pasaj.

Pasajın üst kısmını oluşturan bu sözcükler, “Acıyı seven, arayan ve ona sahip olmak isteyen hiç kimse yoktur. Nedeni basit. Çünkü o acıdır…” anlamına gelen “Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit…” kısımdan gelmektedir.



Kullanım alanı olarak Lorem Ipsum ayrıca gazete, dergi, broşür, katalog gibi basılı reklam materyallerinde, dizgiye göre belirleyebileceğiniz alana kaç kelime veya karakter sayısınca bir metnin sığacağını bilmek için kullanılabilir.

Basit bir şekilde söylemek gerekirse, “Buraya metin gelecek” yazısı yerine kullanılan bir metindir Lipsum. Sürekli tekrarlayan kısa bir yazıdansa, gelişi güzel harflerle farklı uzunluktaki anlamsız kelimelerin kullanılması, tasarımda doğal bir görüntü oluşturmaktadır.


Lorem Ipsum kullanmak istediğinizde aşağıdaki linkten ulaşabilir ve geniş detayı burada bulabilirsiniz.


Lorem Ipsum