Grafik tasarımcı iseniz, hazırladığınız çalışmayı baskıya göndermeden önce bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Zira bu iş sadece tasarımı hazırlamakla  bitmiyor. Şayet hazırladığınız çalışmanın göründüğü şekilde basılmasını istiyorsanız bu yazı tam size göre. Peki, bunun için nelere dikkat etmek gerekiyor?


- Çalışma alanınızın ölçüsü doğru olmalı ve kenarlarda kesim payının haricinde ekstra olarak pay bırakılmalı. Tasarımda kenarlara çok yakın olmak zaten doğru bir teknik değildir.


- Tasarımın istenilen şekilde basılıp kesilmesi için çalışmanın kenar kısımlarında en az 0,50 mm taşma payı bırakılmalıdır. Bu payı bırakmanız halinde yanlış kesimin önüne geçecek ve daha doğru bir baskı elde etmiş olursunuz.


- Tasarımların renk modu CMYK dediğimiz renk kodu olmalıdır. 


- Tasarımda kullandığınız fotoğraflar veya resimler en az 300 dpi çözünürlükte olmalıdır.


- Vektörel çalışmak her zaman en idelidir. Özellikle logoların ve çizimlerin vektörel olarak kullanılması kaliteli bir baskı olmasını sağlayacaktır.


- Çalışmanızı baskıya göndereceğiniz dosya formatı  TIFF, EPS, PDF, AI, CDR olmasına dikkat edin. Doğru format her zaman kaliteli baskı sağlar.


- Çalışmanızda kullandığınız yazılarınızı convert edip göndermeniz daha sağlıklı olacaktır. Yoksa çalışmada kullandığınız font gönderdiğiniz matbaada olmayabilir. Şayet convert imkanınız yoksa çalışmanızı bitmap formatına çevirirseniz bu da faydalı olacaktır.


Başlangıçta dikkat edeceğimiz hususlar kısaca bunlar. Zaten siz çalışmaya başladıkça ve zaman içinde tecrübe kazandıkça daha dikkatli olacaksınız.

Sizlerde aklınıza gelen başka hususları veya varsa tecrübelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.